
LWDB Compensation Disclosure FAQ 

 

Chapter 2021-164, Laws of Florida (House Bill 1507), an act relating to workforce related 

programs and services, passed the 2021 Legislature.  Among other actions, Section 8 of the bill 

created a new subsection (13) to Section 445.007, Florida Statutes, that requires substantial 

compensation disclosures for specified employees of each Local Workforce Development Board.  

This modified the requirements of Executive Order 20-44, which had been incorporated into the 

Grantee/Subgrantee Agreement. 

 

Q1.  Will the Grantee/Subgrantee Agreement be updated to incorporate the changes made 

by House Bill 1507? 

 

Yes.  The requirements of House Bill 1507 will be incorporated into the next iteration of 

the Grantee Subgrantee Agreement. 

 

Q2.  Is the compensation disclosure to be made on a calendar year or fiscal year basis? 

 

The compensation disclosure is based on your Local Workforce Development Board’s 

fiscal year. 

 

Q3.  When is the compensation disclosure due to DEO?  Can the Department grant a 

waiver? 

 

The compensation disclosure is due to DEO within 30 days after a Board’s fiscal year 

end.  For a Board with a June 30 fiscal year end, the due date is by July 30.  For a board 

with a September 30 fiscal year end, the due date is by October 30.  The law does not 

give the Department the discretion to grant a waiver of this due date. 

 

 Q4.  What is meant by “present value of vested benefits including but not limited to 

retirement, accrued leave and paid time off?” 

 

This category is designed to record any vested benefits, i.e., those to which the employee 

is entitled, for which the Board has not yet been required to fund.  It serves as an 

indicator of future Board cash outlays for the employees listed.   

 

For most boards, the main activity here will be for accrued leave and paid time off.  The 

amount to be reported is basically equivalent to the compensated absences liability 

calculated for financial statement purposes.   

 

A Board may have an arrangement under which a separate legal entity is the employer of 

record and charges are made for leave earned, not just leave taken.  If the charges for 

leave earned are turned over to the employer of record such that the Board will not have 

an additional leave payout when the employee terminates, then no amount need be 

reported as vested benefits.  (The charges for leave earned will be reported in the Cashed-

In Leave category, which will be renamed Cashed-In or Funded Leave.) 

 



The same treatment will be accorded to a Board that charges for leave earned but 

maintains the funds in a segregated Board-controlled account.  If this account is adjusted 

only at year end rather than each payroll (“net”), keep in mind that the amount reported 

on the Cashed-In or Funded Leave line must the dollar value of the leave earned by the 

reported individuals for the year (“gross”). 

 

If the Board participates in a traditional retirement system (including the Florida 

Retirement System pension plan) in which the Board makes contributions as required by 

the plan agreement to a plan trustee, these payments are reported in the Retirement 

Benefits (Pension Plan Accruals and Contributions) category, not the Present Value of 

Vested Benefits category.  Other retirement arrangements may need to be reported in the 

Present Value of Vested Benefits category. 

 

Special Case: If making contributions to the Florida Retirement System investment plan, 

only report the amount from the employer deposited into the employee’s account, not the 

total amount of the employer required contribution as Retirement Benefits (Pension Plan 

Accruals and Contributions).  The additional amount is a cost to the Board, but not a 

benefit to the employee. 

 

Any other benefit to be paid to an employee (whether or not taxable to the employee and 

whether or not required to be reported on IRS Form W-2 or IRS Form 990) listed on the 

compensation disclosure that is not reported elsewhere on the compensation disclosure 

must be reported in the Present Value of Vested Benefits category. 

 

Q5.  Which employees must be included on the compensation disclosure? 

 

House Bill 1507 requires the following categories of employees to be included: 

• executives, 

• officers, 

• directors, 

• trustees, 

• key employees, and 

• the highest compensated employees, as defined for purposes of the Internal 

Revenue Service Form 990, Return of Organization Exempt from Income Tax. 

 

In general, anyone in executive leadership must be included.  Executive leadership is 

defined as the chief executive officer/executive director of the board and those reporting 

directly to that position (excluding administrative assistants and clerical staff).  The 

compensation disclosure will likely include more positions that would be listed on IRS 

Form 990. 

 

Q6.  Are any forms of compensation omitted from the disclosure? 

 

Yes, a board’s share of federal and state payroll taxes, such as FICA and reemployment, 

are omitted.   

 



Q7.  Are the amounts on the disclosure determined on the cash or accrual basis? 

 

Amounts may be reported using either basis of accounting as long as it is disclosed and 

consistently applied.   

 


